søndag 5. februar 2017

Merkedager: Ågotsmesse

5. februar feires Ågotsmesse, til minne om den hellige Agathe fra Sicilia. Hun var en jomfru av nobel slekt. Hun ble kristen og led som så mange helgener på den tiden, martyrdøden grunnet dette. Hun avviste er romersk stattsholder, og han hevnet seg ved å arrestere og torturere henne. Han rev blant annet av henne brystene med glødende tenger. Om natten kom St. Peter og en engel og helbredet henne, men hun ble da dømt til døden ved brenning. Hun ble igjen reddet av et jordskjelv og et folkeopprør, men de hadde rukket å sette fyr på henne. Hun døde så i fengselet 5. februar 251. Da hun døde hadde vulkanen Etna et utbrudd. Etter utbruddet kom nok et jordskjelv, som drepte bøddelene hennes. Agathe er en skytshelgen mot blant annet brann og sykdom i brystet. I våre dager brukes hun ofte i kampen mot brystkreft.

Det het at Agathe ble børsta til døde, noe som var en feiltolkning, og derfor skulle ikke unge jenter børste håret denne dagen. Om man oppdaget at musene hadde laget rede av hår man hadde gredd av seg, brakte det sykdom om man pustet på direkte på redet når man fjernet det. Gravide skulle ikke slå ihjel mus, da kunne barnet bli født med et musemerke (en lodden føflekk) et sted på kroppen. Om man gjorde dette på Ågotsmesse, ville føflekken kunne bli enda større enn opprinnelig.

I følge et norsk sagn skal mus ha gnagd av ører og nese til en kone ved navn Ågot, og stoppet ikke før hun ba til Jomfru Maria og lovte å holde denne dagen hellig. Et annet navn på dagen er derfor musedag. Dagen har egentlig ikke hatt spesielt stor plass i norsk tradisjon.

Foto: Wikipedia
På primstaven finner man ofte en mus eller et kors.

I deler av landet langs kysten ble dagen kalt fiskefaredag, for å minne om at det var på tide og dra på fiske. På enkelte primstaver byttet man derfor ut korset med to årer.

Hvis unge jenter ville finne ut hvordan deres kommende ektemann så ut, skulle hun i dag sette seg foran et speil og stirre inn i det uten å blunke. Etterhvert ville hennes eget speilbilde forsvinnr og et bilde av den kommende ektemannen ville dukke opp. 

Agate og Ågot har navnedag i dag.

Kilder:
Wikipedia
Primstaven: tradisjonar og merkedagar
Primstav på Facebook

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...