onsdag 25. januar 2017

Merkedager: Pålsmesse

25. januar er månedens siste merkedag på primstaven. Dagen er til minne om apostelen Paulus sin omvendelse til kristendommen, og selve feiringen har sin opprinnelse fra Frankrike på slutten av 500-tallet. Paulus var en var en stor kriger og ridder, men han var så from at han kun kriget om formiddagen. Resten av dagen drev han med botsøvninger. Han ble en av de store profetene etter han ble omvendt. Omvendelsen skal ha skjedd etter at han ledet steiningen av martyren Stephanus i året 35/36. Han gikk med andre ord fra kristenforfølger til en viktig misjonær. Han endte selv opp med å lide martyrdøden i Rom, hvor han ble halshugget.

Hvis Ole Jan rekker å ta av og på salen tre ganger før sola forsvinner,
lover det bra for resten av året! Jeg vet ikke helt om jeg tør
å foreslå det for han, men...
Dagen var en viktig dag for å spå været. Skinte sola slik at man kunne sele av og på hesten tre ganger, var det et godt solår, og våronna ville bli bra. Andre sa at om været var klart, ville det bli et godt år, men var det overskyet ville det bli et uår. Midtvinter var nå forbi, og folk kunne nå se mot varmere tider.
"Klart ver - godt år. Vind varsler krig. Tåke - kvegsjuke. Snø og regn - dyrtid"
Jon Langli, primstavmaker.
I den gamle folketroen mente at arbeidet man begynte på å dag, ville mislykkes. Med andre ord, så var det en god dag for hvile. Man skulle absolutt ikke oppholde seg på sjøen, faren for forlis eller mann overbord var stor. Dagen var særs viktig i gammel, kristen tid og den ble påbudt som helligdag i Gulatingsloven.

Merket på primstaver fra Telemark og Setersdal var en bue, og dagen har også blitt kalt Pål med buen, Pål skytter eller Apostelen Paulus' omvendelse. På andre primstaver kan man også finne et sverd, på grunn av måten han døde på, eller et spyd eller et kors

Dagen er navnedag for Pål og Paul.

Kilder:
Primstav: Tradisjonar og merkedagar 
Wikipedia
Det store norske leksikon
Trollheimsporten 
Vivest.no 
En katolsk weblog 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...