fredag 6. januar 2017

Merkedager: Trettende dag jul

6. desember, Helligetrekongersdag, gamle juledag, i dag skal jula ut! De tre vise menn kom til Jesubarnet med gaver. Dagen er Jesus dåpsdag, tidligere sett på som barnets fødselsdag.

Som nevnt, så er trettende dag jul, den gamle juledagen. På 1700-tallet endret vi kalender, og dagen ble flyttet til 25. desember. Man spiste julemat og brant en trearmet lysestake, som man laget dagen før. Man pleide også å drikke en skål for et godt, kommende år. På kvelden måtte man holde seg inne, for akkurat som på julekvelden, trodde man at åsgårdsreia var på ferde. Det man drømte denne natten, ville skje i virkeligheten. Dagen kaltes også avfaredag, for det var nå tiden for at gjestene reiste hjem.

Dagen var en viktig merkedag for været. Været i dag, ville vare i tretten dager. Det er ikke særlig lovende for 2017, med tanke på at snø, vind og regn er en litt kjedelig værtype... Hadde det været vært klart i dag, ville vi fått et grøderikt år. Men, nå begynner den kaldeste tiden på året.

På primstaven vil man finne en klokke, tre kors, tre kroner eller tre menn.

For enkelte, er det 20. juledag man rydder ut jula, og som da også ble regnet som avfaredag, altså 13. januar.


Her har jeg pleid å rydde ut jula på trettende dag jul. I år falt dagen på en fredag, og da skyver jeg det meste til helgen, rett og slett for å ha tid til det. Jeg mener, det er noen nisser og annet fanteri som skal ned i esker! Egentlig synes jeg det er litt trist å rydde ned pynten. Det røde frisker opp i huset og adventsstjerner og -stake lyser opp vinduene og resten av huset. Uten stjernene i vinduene, er det noe som mangler. Men, da er det noe å glede seg til, det er under et år til julegalskapen er i gang igjen. I mellomtiden får nissemor og nissefar en velfortjent hvil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...