søndag 16. april 2017

Hva og hvorfor om kjente påskesymboler

Påsken går mot hell og de (forhåpentligvis for de fleste) late feriedagene nærmer seg slutten. Selv har jeg endt opp i seriøst latmodus og ikke fått gjort noe særlig av det jeg hadde planlagt, så det skal nesten være deilig å få tilbake hverdagen igjen. I dette innlegget har jeg samlet noen av de tradisjonelle påsketingene og sett litt på hvor de stammer fra.

Påskemarsipan
I påsken elsker vi marsipan og butikkene fylles opp tidligere og tidligere med påskemarsipan. Men hvorfor? Hva er det som gjør at påske og marsipan hører sammen?

Allerede i middelalderen ble mandler viktig. I fastetiden frem til påskeaften, var melk, kjøtt og smør forbudt. Man brukte derfor mandler til å lage smør og melk av, fordi det fikk man lov til. Etterhvert, på 1500-tallet, økte sukkerimporten. Man begynte så å lage marsipanfigurer og ringer som man stablet i tårn (kransekake). I begynnelsen ble disse solgt på apotekene, etterhvert kom konditorne. Når kakaoen kom fra Amerika til Sveits, blandet man den med melk og laget sjokoladetrekk til å ha utenpå marsipanen.


Påskeegget
En kan sannelig lure på hvor egget kommer inn i påsken. Svaret er enkelt. Før i tiden hadde man ikke lys i hønsehuset, og hønene verpet ikke om vinteren. Rundt påsketider ble det lyst nok, og hønene begynte å verpe igjen. Dermed ble påsken en eggfest, og etterhvert ble det vanlig å gi bort egg i gave. I Russland ble det blant annet populært med gull- og sølvfargede egg.

Påskeegg er også levninger fra norøn tid, hvor påske representerer livet. Den katolske gjorde etterhvert egget til et symbol på oppstandelsen.


Påskekyllingen
Som egget, symboliserer kyllingen våren. For når høna begynner og verpe igjen, vil de selvsagt også legge seg til å ruge. Men som egget, er også kyllingen symbol på Jesus oppstandelse. Kyllingen bryter seg ut av egget, slik Jesus brøt seg ut av sin grav. Samtidig passer jo kyllingen bra inn i påsken, siden de fleste kyllinger er gule.

Påskelam
Påskelammet var opprinnelg et symbol på påskens budskap, et budskap som lød at Jesus ble ofret som et uskyldig lam. Men allerede før det var lammet viktig. Det var en jødisk skikk, fra den tiden de var slaver i Egypt. For at ikke førstefødte ikke skulle dø, smurte de blod over dørkarmen for å spare livet (veldig, veldig kort fortalt). Døden passerte dører med lammeblod og derfor ble det tradisjon å slakte et lam på den tiden. Senere gjorde Jesus om tradisjonen til sin, med hans nattverd på skjærtorsdag. En annen tolkning på hvorfor lam er viktig i påsketider, er at lam er et symbol på at våren er her. Nå har det seg slik at lammet vi spiser til påske, det er frosset ned i høst, hvis du skulle tro at du spiste fersk lam altså...



Påskehare
Påskeharen stammer opprinnelig fra gresk mytologi. I en skog, for lenge, lenge siden, levde det en liten fugl som het Lepus. I samme skog levde jegeren Orion, som hadde sverget at han skulle utrydde alle dyrearter. Småfugler var spesielt utsatt. Derfor dro Lepus til Ostera, vårens gudinne. (Ostera=Easter, det engelske ordet for påske). Lepus ba Ostera om å få slippe og være fugl, og hun ble derfor gjort om til en hare. Etterhvert savnet Lepus å legge egg, så hun gikk nok en gang til Ostera og ba om å kunne få legge egg igjen. Bønnen ble hørt, og rundt påsketider kunne Lepus legge egg. Alle eggene hadde forskjellige farger. Derfor kom mest sannsynlig påskeharen inn i påskefeiringen.


Gult er kult, påskekult!
Gult er solens farge, og symboliserer lys, glede og varme, og det er også mest sannsynlig årsaken til at vi har en gul påske. Mange tror kanskje at det er kristendommen som er årsaken, men der er det hvitt og lilla som hører påsken til. Andre grunner kan være egget og dens tradisjon i påsken, med sin gule eggeplomme. Påskeliljene dukker opp i disse tider, gule og vakre. Nå frisker gult opp utrolig godt i huset, så det er en herlig uke i stua der den sterke gulfargen lyser opp.


Påskekrim
Påskekrim er en tradisjon kun her i Norge. Joda, Jesus ble drept og det var blodig og grusomt nok det. Men det er nok ikke årsaken til at vi sluker krimbøker og ser på krimserier på TV. Det hele begynte i 1923 faktisk. Nordahl Grieg og Nils Lie var unge forfattere med en litt vel slunken lommebok. De trengte penger og endte opp med å skrive en kriminalroman, hvor de skrev annenhvert kapittel, under pseudonymet Jonathan Jerv. Boken fikk navnet Bergenstoget plyndret i natt. I påsken kjørte Gyldendal en reklamekampanje som var så troverdig at folk faktisk trodde at bergenstoget var blitt plyndret. Etter dette ble det en tradisjon og lansere krim i påsken. Krim på TV kom endel år senere. I 1976 startet NRK opp med å sende krim på TV i påsken, og i de senere årene har oså TV2 kommet etter.

Kilder:
Nidar
Aftenposten 
Aftenposten
NRK 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...