torsdag 18. mai 2017

Merkedager: Eriksmesse

Den 18. mai, dagen da mange ben verker etter å ha trasket rundt i ubehagelige sko og endel gnagsår må pleies. Det er helt sikkert endel oppvask igjen i enkelte hjem. Men, 18. mai som dagen der på er jo, som vi alle vet, ganske nytt i det historiske bildet. Fra gammelt av var 18. mai dagen hvor man feiret Eriksmesse, en ganske skummel dag.

Erik Jedvardsson, kong Erik den niende eller Erik den Hellige, er Sveriges nasjonalhelgen. Han ble drept 18. mai 1160, 40 år gammel. Han ble aldri kanonisert av paven, men ble dyrket i Sverige slik vi har dyrket Olav den Hellige her i Norge. Derfor har han aldri fått en katolsk minnedag. Erik den hellige er kjent for ivareta kristendommen og for å kristne Finland med tvang. Han ble tilslutt drept i Uppsala av danske prinsesse Magnus Henrikesen.

På primstaven finner man et sverd, et aks eller en krone.

I dag sto overtroen sterkt. Du måtte ikke klatre i stiger og du måtte holde deg unna åpne vinduer. Hvorfor det er sånn, finner jeg dessverre ikke ut.

Jeg får være forsiktig og holde meg unna dette vinduet i dag...
Værvarslet var viktig i dag, med en del varsler du kunne regulere selv. Du måtte ikke plystre, da kunne det blåse opp. Laget du mat, måtte du ikke piske egg eller andre ingredienser. Da kan det nemlig bli dårlig vær! Skulle du kjevle ut en deig og rullet kjevlet utenfor og på bordet, risikerte du også ruskevær.

Den vinden som blåste i dag, ville være den vinden som det kom til å blåse mest av, resten av sommeren. I Nord-Norge var det nå ventet en kuldeperiode. Man så også at var det frost på Eriksmesse, ble det frost på Barsok. Blir dagen månedens kaldeste, blir det mye sol og varme til sommeren.

Hørte en ikke gjøken før Eriksmesse, ble året dårlig. Hvis gjøken gol i svart skog, ville det bli en våt og kjølig sommer. Gol gjøken nær husene ville sommeren bli riktig ille... Når gjøken hadde galt fra seg, ville var det trygt å sitte på bar mark. Da var jorden fri fra tele og sommeren nærmet seg.

På Vestlandet skulle våronna være ferdig nå. Nå var tiden inne for neverfletting og tjærebrenning. Nå kom tiden de kalte vokinne. Da sov man ikke, men var ute på sjøen og fisket. I enkelte bygder slapp man nå ut buskapen på beite.

Eirik, Erik og Erika har navnedag i dag.

Kilder:
TV2
Wikipedia 
Primstav
Trollheimsporten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...