fredag 20. november 2015

Geocaching: Bogen og Sundås Fort, og en DNF på Storevar.

I dag kjente jeg for å dra ut og lete etter et par geocacher. Det har ikke blitt så mye av det i det siste, men siden den første snøen endelig kom i natt, kjente jeg at jeg var rastløs. Jeg hadde flere alternativer, men valget falt tilslutt på Stokke og Bogen/Sundåsen. Dette er to enkeltstående cacher som er like i nærheten av hverandre.

Bogen er for meg minner fra ungdomstid og St. Hans-feiring. Det var hit vi dro og festet før vi egentlig fikk lov til å feste på ordentlig (les: drikke alkohol). Barnefamiliene holdt til ved vannet, og vi mer opp mot skogen. Det var tider det, med drama og moro. Cachen (GC4V2A5) er en enkel park and grab (for den uinvidde, så betyr det så enkelt som at man kan parkere og finne den lett, uten å gå noe særlig). Det er stille i båthavna der nå, det ligger igjen noen få båter og ikke en bil og se. Båtsesongen er definitivt over.

Vinteren har fått satt sitt preg på Bogen.
Det er ikke mange spor igjen av sommerens yrende båtliv.
Bogen er preget av en liten, koselig bebyggelse.
Etterpå kjørte jeg opp til Sundås (GC4V2A5). Det er bare en kort svipptur, og man kan fint gå opp dit fra Bogen, men med slapseføre og gummistøvler, var det egentlig greit å kjøre. Det er ganske bratt, så på dagens føre, med fransk bil som ikke akkurat er bygget for norske vintre, så kunne jeg nok like gjerne tatt beina i bruk. Men det gikk akkurat, med et heftig nødskrik! 5 meter fra toppen gikk det i 2 km/t...

Fra parkeringen
Det er en kort gåtur opp til toppen
 

Himmelen er fortsatt snøtung, selv om den ikke vil slippe ned
flere hvite snøkrystaller.
Sundås Fort ble var ferdigbygd i 1900, og skulle hindre at fiendtlige fartøy skulle komme seg inn til Tønsberg og marinens opplagshavn i Melsomvik. Under unionsoppløsningen i 1905 ble det startet en delvis mobilisering her, som varte til oktober. Under 2. verdenskrig demonterte tyskerne kanonene, og flyttet dem til andre stillinger.

Utsikten fra Sundås er utrolig flott. Man kan se helt til både Østfold og Brunlanes. Nærmere kan man se Veierland, Håøya og Mågerø på Tjøme.

Langø
Veierland
Nedenfor SundåsSesongen for markjordbær er definitivt over nå.
Jeg synes det er så vakkert med grønne vekster som stikker
opp av den hvite snøen.
Skal du ha med de minste på cachetur her, bør man være to. En som leter og en som passer på barnet. Hintet til cachen er at man skal være forsiktig. Og man bør passe litt på. Du skal nemlig ned her...


For de som har lyst til å rope spoilers, så er det ikke det. For om ikke gps'en din har brakt deg hit, så kan du gå hjem nå.

Fordelen/bakdelen med snø-caching, er at det blir lett å spore de som har
vært der før! Så om du vil ha litt ekstra hint, så fort deg opp før snøen
smelter! Det er bare å følge støvlene i str. 40...
Det er greit og holde et lite blikk på klatreglade små, da det er flere
bratte trapper å leke i, og muligheter for noen voldsomme fall.

Jeg fant cachen overraskende fort. Mange hadde skrevet at de hadde vært der flere ganger, så jeg var forberedt på en skikkelig leteaksjon. Det tok ikke mange minuttene før jeg fant boksen og kunne signere. Det var litt bra, siden jegallerede hadde brukt mye tid på utsikten og sightseeing.

Litt nedenfor parkeringen, ligger denne bygningen.
Her får jeg en voldsom ubehagsfølelse. Jeg vet ikke hva det er,
men jeg kjenner alltid en økende kvalme når jeg nærmer meg, og
når jeg går derfra, kan jeg ikke komme meg bort fort nok...
På vei hjem, var planen å stoppe ved Storevar (GC48980). Det virket som det skulle bli lett, men der tok jeg feil. Etter å ha saumfart aktuelle steder, så kom det en lastebil som skulle levere noe ved det nærmeste huset. Dermed måtte jeg gi opp, uten funn denne gangen. Bedre lykke neste gang!

Storevar, med utsikt mot Bogen.
Det var deilig å komme seg litt ut og nyte det flotte været. Jeg elsker nemlig snø. Det er helt utenkelig med en vinter uten. Det blir så lyst og vakkert. Det er få ting som er vakrere enn trær med et tykt lag med snø. Det trenger ikke komme enorme mengder, men et passe skiføre er greit (ikke det at jeg har ski). Slede til hesten har vi også, og som må testes i år.


5 kommentarer:

 1. Herlige vinterbilder! Snøen gjør noe magisk med landskapet :)

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Det var fine bilder Anja og godt skrevet! Det var veldig spesielt å lese at du ble uvel inne i den "brakka". Jeg var der inne der for første gang i sommer og ble umiddelbart kvalm og følte en panikkfølelse. Linnea var med og ville ut fordi det var så ekkelt der. Jeg kjenner en som vet mye om Sundåsen og historien der. Jeg skal spørre han om hva han vet om det huset/brakka når jeg ser han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det! Tiril vil heller ikke inn der.

   Slett
 4. Så fine bilder! Her har vi også fått snø, og julestemningen kom umiddelbart :) Litt tidlig kanskje? Ha en flott helg :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...