onsdag 24. august 2016

Merkedager: Barsok


Da var høsten her. Barsok er første høstdagen og så må vi ikke glemme at det i dag er kun 4 mnd igjen til julaften! Opprinnelig har dagen i dag navnet sitt fra apostelen Bartolomeus og, som ble flådd levende og halshogd på grunn av sin kristne tro. På primstaven er dagen merkert med en kniv, til minne om Bartolomeus. Et annet navn for dagen er St. Bartolomeus-messe.

I Norge ble kniven tolket som slaktekniv og signaliserte at tiden for slakting av ukastrerte bukker startet. I Seljord ble dagen kalt Baro Bukkekniv. Over hele landet flyttet nå folk ned fra setrene med dyrene sine og man regnet derfor dagen som den første høstdagen. Man kunne nå vente høststormene, og det ga dagen navnet Bertil brytestrå. Mange steder fryktet man frost, barsokfrosten kunne være veldig skadelig for kornet og i Salten måtte man være ferdig med innhøstingen før denne dagen. I Granvin heter det at "Barsok-frost gjer mange matlause".

Gammel folklore sier at Barsok var regnet som en farlig dag, for da var haugfolket ute og bjørnen ville skade buskapen. Dommedag ville havne på barsok ble det også sagt.

Er været i dag klart, vil høsten også bli klar. Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men det har vært overskyet her i dag, men temperaturen har vært bra. Så da satser vi på en flott høst! Nå kjenner jeg at jeg gleder meg litt til at høstfargene skal begynne å dukke opp på trærne.

Kilder: Det store norske leksikonet
            Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...