tirsdag 23. august 2016

Merkedager: Siste hundedag

Foto: Tiril S. Brandvold
I dag er den siste sommerdagen! Jeg vet flere enn meg tenker på det med vemod... Men vi får gjøre oss klare til en vakker høst og satse på at det blir flere soldager enn høststormer.

Den siste sommerdagen kalles også siste hundedagen. 23. juli til 23. august kalles opprinnelig for hundedagene, eller røtmåneden. Folketroen sier at det i denne måneden har mat lett for å råtne eller mugne, og enhver erfaren husmor ville blitt temmelig oppgitt om noen forsøkte å piske fløte i denne tiden.

Foto: Tone S. Magnussen
Hundedagene har ingenting med hunder å gjøre. Navnet stammer faktisk fra det gamle Egypt og har spredd seg rundt om i verden. I denne perioden observerte man Sirius, eller Hundestjernen, starte sin stigning på himmelen. Samtidig steg vannet i Nilen og årets varmeste dager startet. Man mente at stjernen var årsaken til at vannstanden steg, og kalte derfor disse dagene for hundedagene.

Det er mange ting som sies om hundedagene. Det sies blant annet at hunder har lett for å bli gale, vepsen er mer hissig og det blir flere fluer. Været kan også spås etter hundedagene, og blir været fint den 23. juli, så holder været seg ut hundedagene (jeg husker ikke hva slags vær vi hadde den dagen, men det har vært greit vær her i Tønsberg).

Så da får vi si farvel til sommeren og håpe hundedagene har gått bra uten dårlig mat, hissige veps eller gale hunder!


Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...