fredag 28. oktober 2016

Merkedager: Simonsmesse

28. oktober er minnedag for apostlene Simon og Judas Taddeus (ikke Judas Iskariot, som kanskje er den mer kjente apostelen). De skal ha vært brødre. Simon led martyrdøden, i følge enkelte historier, ved å bli saget ihjel. Andre sier at han døde fredelig. Han ble tømmerhuggernes skytshelgen. Judas Taddeus hadde også flere versjoner av hvordan han døde. Den ene går på at han ble slått hjel med en kule i Persia, samtidig som Simon ble saget i to. En annen legende sier at Judas ble korsfestet, mens andre igjen mener at han ble drept av Mithras-prester rundt år 70.

På Vestlandet var det tidligere skikk å "be buste"denne dagen.  Nygifte par gikk fra gård til gård og fikk kjøtt, korn, ull osv, for å få hjelp til å komme i gang med sitt nye hjem. Dette har gitt dagen bustedagen. Et annet navn er fyribod. Man kan fra i dag av vente snø og sledeføre, og buskapen fra nå av fôres inne. På norrønt het dagen Tveggja postola messa.

Heldigvis så ligger det an til litt mer høst her i Vestfold og jeg hadde blitt overrasket over skikkelig vinter før jul. Som vanlig må vi vel bare håpe på hvit jul...

På primstaven finner man enten et dobbelkors (med to par armer), en tobladet gren, en slede eller en sliul (et treskeredskap). Korset kommer av at det er to apostlers messe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...