onsdag 30. november 2016

Merkedager: Andresmesse

Det er siste dag i november og det er Andresmesse. Dagen er en feiring av fiskeren og apostelen Andreas, Peters bror. Andreas, eller St. Andrew, er skottenes skyttshelgen.

Et annet navn på dagen, er Andreas fisker. På primstaven fant man enten en liggende eller et skjevt kors, en fiskekrok eller en revesaks. Andreas ble korsfestet liggende på et x-formet kors. Dette skjedde i år 60 i Hellas. Han var blitt arrestesrt av stattholderen og kristenhateren Aegeas. En versjon av historien forteller at Andreas hadde omvendt Aegeas kone, Maximilla, og pålagt henne ekteskapelig avholdenhet til mannen sluttet å være hedning. En annen versjon sier at stattholderen forsøkte å tvinge Andreas til å tilbe avgudene, noe Andreas nektet. Begge disse versjonene førte til henrettelse. Han ba selv om å ikke bli korsfestet på et vanlig kors, slik som Jesus, da han mente han ikke var verdig til det. I tre dager hang han på korset og forkynte Guds ord, hengende i en veldig smertefull stilling.


Nå måtte julefisken fanges. Fiskekroken på primstaven var opprinnelig der fordi Andreas var fisker, men etterhvert laget man egne tolkninger som passet dagliglivet. Det sies at når kulda kommer, siger torsken inn på grunna og kan fanges lett. Så kunne den fryses i snøen eller saltes.Andre tolket korset som en revesaks, og noen steder satte man ut feller i dag.

I Nord-Norge gikk folk i dag Jul-Anders. Barna kledde seg ut og gikk fra hus til hus om kvelden, mens folk åt et kveldsmåltid som besto av sauehoder og -føtter. Hver Anders skulle serveres en fot. Gikk det sent med serveringen, ble det sagt fram en nidvise.

Kulde på Andresmesse, gir en kald vår. Her har temperaturen ligget og vippet rundt 0 grader, så da satser vi på en fin vår. Dagen var også en orakel dag. Man skulle helte smeltet bly eller eggehvite i vann for å lese hvordan fremtiden skulle bli.


I Skottland kalles dagen i dag St. Andrew's Day og er Skottlands nasjonaldag. Korset på det skotske flagget kalles andreaskorset, og er helgenens eget kors. Hans relikvier skal først ha blitt ført til Konstantinopel og deretter til den skotske byen St. Andrews.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...