lørdag 3. desember 2016

Julekalender dag 3 - Adventsstjerna


Det slo meg plutselig, hvorfor henger vi opp en stjerne i vinduet? Jeg skjønner jo at den er et symbol på stjerna som ledet de tre vise menn til Jesus, også kalt Julestjernen eller Betlehemsstjernen, men når fikk vi ideen om at vi skulle pynte med en lysende stjerne i vinduet, i adventstiden?


Adventsstjernen har sin opprinnelse fra Brødremenigheten i Herrnhut i Sachsen, Tyskland, også kalt herrnhuttene, hvor produksjonen startet i 1894. Men selve formen på akkurat denne typen av stjerne sies å stamme fra byen Niesky, hvor en mattelærer på et guttehjem i 1773, underviste i geometri. Han lot guttene tegne de pyramideformede spissene og i adventstiden laget de en tredimensjonal stjerne.

Herrnhutstjernen har 26 tagger. En del av Herrnuts økonomi er basert på produksjon av stjernen, og den er fortsatt å få tak i. Fra gammelt av, besto den av papir med en oljelampe inne i, noe som ikke høres veldig brannsikkert ut. I dag har den heldigvis fått seg en lyspære og ledning.

På 1900-tallet startet fabrikkproduksjonen av stjerna. I 1912 kom den til Norge, fra Sverige og den  ble populær i Norden i mellomkrigsstiden. Etter det har den vært å finne i de fleste vinduer.


For veldig mange av oss, så har nok stjerna blitt en tradisjon som gir lys i huset på den mørkeste tiden av året, og man tenker kanskje ikke så mye på opprinnelsen, hvor et guttebarn ble født i en stall og en stor stjerne dukket opp på himmelen samtidig. Men enten man har stjerna der av gammel vane, eller den har den ekstra betydningen, så er det noe helt speiselt når den kommer opp i vinduet. Selv elsker jeg å slå av lyset om kvelden og la stjerna være den eneste lyskilden. Først da klarer jeg å kjenne på julestemningen.


4 kommentarer:

 1. Heisann, nydelig fortalt. Liker slike innlegg som dette.... prøver jo å lage noe tilsvarende sjøl når anledningen byr seg.... Blogger´s Sunday Walk starta jeg for noen år tilbake for å "samle" bloggere til tur samme dag rundt omkring i verden. I starten var jeg god på markedsføring, og mange var med på initiativet, men etter hvert har jeg ikke vært så pågående i det å få med folk - og antallet har sunket betraktelig. Det skulle være et alternativ med lavterskel for å komme seg bort fra datamaskina og bevege seg litt ute... poenget var også å dokumentere hva man opplevde på turen på egen blogg og legge igjen en lenke til den på mitt innlegg på min blogg, så lagde jeg et samleinnlegg til slutt. Kanskje 2017 skal bli året der BSW slår alle rekorder? Da må jeg gå ut å informere om det kraftig - og takk for at du blir med. Er det en søndag i vinter som passer deg bra? Jeg har ennå ikke fastsatt datoen for noen søndager framover, en for hver årstid! Ha en flott 3. advent... ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. De fleste søndager passer som regel veldig fint for min del! Gleder meg til å bli med :D Spennende opplegg.

   Slett
 2. Interessant blogg du har. Første gong eg er innom her.
  Eg visste ikkje historia til adventsstjerna.

  Ha ei fin adventstid.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Historia var helt ny for meg, så litt artig å dykke ned i noe som er så selvfølgelig for de fleste av oss.

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...