torsdag 8. desember 2016

Julekalender dag 8 - Marias unnfangelsesdag



8. desember er dagen da Maria ble unnfanget, helt fri for arvesynd. Dette har vært et et stridstema innen den katolske kirke. Troen på Marias syndfrihet begynte å uttrykke seg på 200-tallet, men i middelalderen avviste Thomas Aquinas og dominikanerne dette, fransiskanerne derimot var uenige. Kilden til problemet var at alle mennesker skulle få frelse gjennom Jesus død på korset, og han var jo ikke født ennå. Dette ble løst ved å si at Maria ble frelst av Kristus på forhånd. Tilslutt bestemte Pius 9 den 8. desember 1854, at læren om Marias unnfangelse var et av Guds åpenbare dogmer, altså en absolutt sannhet. I den katolske tro ble Jesus ganske fjern, og Maria ble den viktigste helgenen av de alle.

Marias foreldre, Anne og Joakim, skal ha vært et gudfryktig og barnløst ektepar fra Galilea. Det å være barnløse var en stor skam på den tiden, og de ba til Gud om at de måtte få et barn. Etter 20 år med bønn, ble de hørt. Englene ga dem beskjed om at de skulle få ei jente som ville bli æret over hele verden. Etter dette var det nok at Joakim kysset sin hustru, og hun var gravid med Maria. 9 måneder senere ble Maria født.

Andre navn på dagen er Den ubesmittede unnfangelse, vår frue ventedør og fiskardøgra. Vår frue ventedør kommer av at på denne tid gikk Maria selv og ventet på Jesu fødsel, men hun måtte vente helt til 25. desember. Hun skulle ha regnet feil på datoen, og trodde hun skulle føde på denne dagen. Dette var basert på en misforståelse, da dagen aldri har dreis seg om Jesu fødsel. På primstaven finner man avmerket et kronet hode, en bok, fiskenot eller en Mariafigur.

I følge folketradisjon kunne gravide be til Maria på denne dagen, for å unngå å føde for sent eller for å lette selve fødselen.


Det var vanlig å bake et skuebrød i dag, som skulle ligge fremme til pynt frem til julen. Brødet ble laget av trolldeig og var dekorert og lekkert. Det sies at vår tids pepperkakehus, er nåtidens skuebrød. Ellers var dagen fin for klesvask og ølbrygging. Det skulle også spinnes garntråd og not skulle bindes og bøtes til neste års fiske. Det heter seg at dagen i dag er en av de få dagene hvor kvinner er ekstra ømme og kjærlige, og dette skal derfor være en meget god dag for frieri og giftermål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...