fredag 9. desember 2016

Merkedager: Annadagen


Dagens merkedag har gått litt under radaren og sto ikke på listen jeg går utifra. Helt tilfeldig fant jeg ut om den, og derfor kom den ikke med på julekalenderen. Et innlegg må den jo få allikevel... Det kan virke som om dette er en mye mer omtalt dag i Sverige enn i Norge. Annadagen faller på 9. desember, dagen etter Annas datters unnfangelsesdag. Ja, vi snakker om moren til Jomfru Maria.

I år blir det kjøpeøl, men
kanskje neste år blir det
egetbrygget?
På primstaven finner man enten et kors eller et halvkors (dette ble tolket somen røstekarstapp til ølbrygging), en grein, en kanne eller et kvinnehode. Mange steder i landet var det vanlig å starte med ølbryggingen nå. Bryggekarene skulle tettes og man måtte skaffe de ingrediensene som trengtes.
Hev du fyrst både mjøl og sul,
Lag no malt og øl til jul
Tørrfisken måtte nå legges i vann, om den skulle være klar som lutefisk i jula. I Seljord startet man på klesvasken (noe andre steder allerede hadde startet på). Det var mange som bakte Annakake og inviterte venner på kake og kaffe denne dagen (nå kom kaffen til Norge først på 1600-tallet og var veldig dyr, så jeg tror kanskje ikke alle inviterte til denne drikken, men nøyde seg med kaka).

Fra i dag og frem til 21. desember, på Thomasmessen, var den tiden man skulle hugge tømmer. Denne perioden ble kalt timbrebytet. Man mente at det tømmeret man hugget nå, var av ypperste kvalitet, spesielt om det ble felt på minkende måne. Etter Thomasmesse ble julefreden lyst inn, og man skulle ikke lenger jobbe.

I disse dager startet gjerne kakelinna, det vil si en periode med vått og mildt vær i desember. Det kan nok stemme bra for mange steder i dette landet i dag, spesielt for de i nord som har hatt heftig storm. Siden man ventet mye nedbør, ble dagen gjerne kalt Anna røytrøv eller Anna pissihose. Kakelinna fikk forresten navnet sitt fordi man tidligere trodde at mildværet kom av all fyringa under kakebakinga.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...