søndag 4. desember 2016

Julekalender dag 4 - Barbromesse


På denne dag, den 4. desember, vil man på primstaven finne en sol, et tårn, et kors (gjerne med to ringer), lenker, en slede, et sverd, en kleshenger, en rokk eller en B. Alt dette for å markere barbromesse, en dag til minne om Sankta Barbara fra Nikodemia, Tyrkia. Et annet navn for dagen er barbrodøgnet eller barbrodøgeret.. 

Det sies at Barbara ble innestengt i et tårn eller en hule av sin
hedenske far, på grunn av sin skjønnhet og for å skjule henne for beilere. Da han fant ut hun var blitt kristen, meldte han henne til de romerske styresmaktene. Hun ble torturerte stygt, men nektet å gi opp sin tro. Faren ble derfor pålagt å henrette sin egen datter. I det han hogg hodet hennes av, skal faren ha blitt truffet av lynet og brent til aske. Dette skal ha skjedd i år 306.

I 1989 ble Sankta Barbara tatt ut av den katolske helgenkalenderen, da det ikke finnes bevis for å ha levd. Barbara og Barbro har fått navnedagen sin i dag, så gratulerer til dem. Barbara var en veldig populær helgen i Frankrike. Hun var den man ba til ved uvær.

Siden Barbros far gikk ut med et smell, ble hun en helgen for bl.a. skyttere, artillerister og fyrverkerimakere, samt tårn og  festninger, bare for å nevne noen. Hun er også helgen mot plutselig død, særlig av kanonkuler eller ved nedstigning i gruver  Dagen hennes ble derfor markert av mange artelleriregimenter, også her i Norge.

Dette er dagen da man begynte å spinne garn til vinter- og juleklær, særlig votter og hoser. Var det noe som trengtes å lappes og repareres? Det var vanlig å gi bort praktiske ting i julegaver, som f.eks. strømper, kær og sko. Det var derfor viktig å starte så tidlig at man rakk å lage det ferdig til julekvelden.
Bedre tjukk tråd enn berrt lår
Som du vyrder kleda, så vyrder du deg
Vanen kan skiftast, men vitet ikkje
Den som låner klede, vert snart ukledd
Værvarselet for denne dagen, sier at nå forsvinner sola frem til Lussinatten. Da får vi ta en titt ut av vinduet og se om det stemmer. Foreløpig skinner sola her hos oss.
Barbro-Døgri gaaer Solen bort, Luci-Natti kommer den tilbage.
En tradisjon jeg gjerne vil prøve ut, er å ta inn inn kvister fra frukttrær (og da særlig kirsebærtrær), som har mistet løvet. I varmen våkner de til liv, og blomstrer til jul. Disse kvistene blir kalt Barabara-kvister.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...