tirsdag 21. mars 2017

Merkedager: Bendiksmesse

Kalenderen viser i dag 21. mars og prismstaven sier at det er Bendiksmesse. Dagen er til minne om mannen som stiftet Benediktinerordenen, Benedikt fra Nursia (480-547). Han bygget også det første, vestlige klosteret, Monte Casino. Munkeordenen kom til Norge på 1100-tallet.

På primstaven finner man en ildkule eller et krusifiks. Dette er Benedikts helgensymboler. Krusifikset blir ofte vist som et kors, og noen ganger også redusert til et halvkors, da dagen ikke sees på som en viktig merkedag. Halvkorset ble igjen gjerne tolket som en hakke, og noen ganger skåret som en også, fordi nå nærmet våronna seg. Man kunne på enkelte primstaver finne en plog og en gris.

Foto:pixabay.com
Andre navn på dagen var Jamvår (vårjevndøgn), Bendik, Benediktusmesse og Bent Prøvesvin. Sistnevnte kom av at man sa at det svinet som kunne tåle et slag med en staur i skallen, hadde fått så god vinterforing at den ville klare seg ut sommeren. Det sies at man nå slapp ut grisen, og testet den med slag og spark... Jeg kjenner at det er et tema jeg ikke en gang orker å gå inn på.

20.-21. mars er også vårjevndøgn, det døgnet på våren hvor dag og natt er like lang. I gammel overtro, mente man at været på vårjevndøgn vil bli vårværet generelt. Ble det fint vær, ble det et godt år.

I Sverige ble Bendiksmesse feiret sammen med Gjertrudsmesse den 17. mars.

Bendik, Bent og Bengt har navnedag i dag. Alle navnene er nordiske former av Benedikt, som på latin, Benedictus, betyr velsignet.

Kilder:
Store norske leksikon
Primstav, Facebook 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...