lørdag 25. mars 2017

Merkedager: Vårfrumesse

Den 25. mars er det Vårfrumesse, til minne om Jomfru Maria. Et annet navn på dagen er Marias bebudelsesdag. Det var nå 9 mndr til Jesus skulle bli født, og engelen Gabriel kom til Maria med bud om at nun skulle føde Guds sønn. Dagen har også fått navnet Marimesse om våren. Det er nemlig også Marimesse om høsten, men da er det Marias fødselsdag som feires.

I dag skulle sauen klippes, slik man også gjorde på Marimesse om høsten. Man skulle helst etterlate en liten lykketopp på hodet til sauen, det betydde nemlig ulykke å snaue sauen helt. Man mente også at om man vasket sauen før klipping, med det samme vannet man vasket hunden og katten med, så ville rovdyrene holde seg unna. Kanskje litt upraktisk å få til i våre dager, hvor man har mange hundre søyer? Blir mye vask på bikkja, og katta blir i allefall ikke fornøyd!

I dag var den siste viktige dagen for værtegn, og her må man virkelig holde tunga rett i munn:
 • Så lenge bekkene surrer før Marimess, så lenge skal de tie etter. Folk var redde for at tidlig vårtegn var ille, for da ville vinteren ta hevn. En litt annen versjon finner man i Norangsdalen på Sunnmøre:
  Så lenge fonnene går før marimess,
  så lenge står dei stille etter
 • Generelt het det at hvis det fryser de tre første nettene etter Vårfrumess, kan vi ikke vente godvær før vi har fått tre kalde netter til. Fryser det bare natten før Vårfrumesse, blir det kaldt i tre uker.
 • På Senja het det:
  Vårfrumess-natta klår
  bær bud om ein skarp vår
 • I Østerdalen forteller de neste tre nettene hvor kald resten av våren kommer til å bli. De tre nettene etter det vil si noe om hvor kald høsten blir.
 • I Valdres betyr en kald Vårfruemesse at våren blir kald.
 • I Volda mente man at så mye snø som det var på taket ved Vårfrumesse, så mye snø ville det ligge på jordene ved korsmesse 14. september. Man sa også:
  Frys tanget i fjøra marimyssnatta,
  fær seien sår på tunga.
 • Andre steder het det at om takene var fri for snø, ville bakken bli snøfri til Hallvardsmesse 15. mai. 
 • I Gloppen mente man at snøfall i dag varslet ni snøfall mot sommeren.
 • På Helgeland het det at om dagen og natten er klar, vil det bli en varm og god sommer.
 • Hvis du lurer på hvordan sommerværet skal bli, sett ut en bøtte med vann i natt. Har den fryst i morgen tidlig, betyr det at det blir en kald og tørr vår og sommer. 
 • Skinner sola i dag, vil det bli en varm august og godt vær blir et godt år. Men det heter også at slik været er i dag, vil det bli i tre uker. 
 • Drypper det to ganger fra taket, blir det et godt år.
 • Så lenge stæren synger før Vårfrumesse, vil den være taus etterpå.
Mange steder i Sør-Norge mente man at i dag gikk bjørnen ut av hiet, og det huset han først så røyk fra ville han besøke i løpet av sommeren. Derfor ville ingen være den første til å gjøre opp ild. I de sørligste delene av landet, begynte man nå og vente på tranene. Hvis de ikke fant nok mat nå om våren, vil folk sulte til vinteren. Hvis tranene oppholder seg nær huset ditt over lengre tid, varsler de at noen i huset, i familien eller slekten din kommer til å gifte seg snart. Tranen er en sky fugl som det er vanskelig å nærme seg. Man trodde den holdt vakt ved å balansere en sten på foten. Sovnet den, falt stenen ned og vekke resten av flokken.

Nå var det på tide for tranene å komme til Sørlandet
Foto: Tone Simarud Magnussen
I Lofoten var dagen i dag kalt brennevinsdagen. Man dro ikke ut på fiske, men lå ved land og drakk i stedet.
 
Vårfrumesse er den siste, viktige merkedager før primstaven nå snus den 14. april. På primstaven finner man noen steder ei krone, fordi Maria var himmeldronninga. Andre har et tre, som mest sannsynlig er et folkelig vårtegn. Det sies blant annet at man ikke skal hogge et tre av rota i dag... Det fant jeg litt for sent ut, for Ole Jan har vært og hogd trær i skogen nå. Man skal også være forsiktig med å bruke nål, for da vil man få fingerverk resten av året.

Maria, Marie og Mari har navnedag i dag.

Kilder:
Primstav
Primstaven. tradisjonar og merkedagar

TV2

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...