torsdag 9. mars 2017

Merkedager: De førti riddere

9. mars, år 320,  ble førti kristne riddere pint og drept i byen Sebaste i Armenia, fordi de nektet å utføre keiserens befaling om å ofre til gudene. Hele den 12. legionen på mellom 4500-6000 mann fikk denne befalingen. Det året hadde keiser Lucinus bestemt at alle kristne skulle henrettes, selv om keiser Konstantin hadde gitt ordre om religionsfrihet (det var mye uenighet mellom keiserne på denne tiden). De av ridderne som nektet å ofre til gudene, ville bli drept. 40 soldater nektet, siden de var kristne, og ble derfor dømt til døden. I følge legenden ble ridderne kledd nakne og plasert på et isflak for å fryse i hjel. Alle overlevde og de ble deretter brent på bål. Etter dette ble 9. mars det en katolsk høytidsdag til minne om ridderne.

Her i Norge har ikke dagen vært mye kjent, og man kan kun finne den avmerket på noen få primstaver. Merket har da vært en halv sol.

Foto: Pixabay
Hørte du en hannrev skrike utenfor huset ditt i dag, betydde det vistnok at du eller en annen i huset var en feiging. Feiginger i gamle dager var ikke en god ting, og det betydde strengt tatt at døden var i vente. Var det derimot en hunnrev som skrek, var en av kvinnene i huset gravide. Krysset reven veien i dag, betydde det like stor ulykke som om det var en svart katt.

I Møre og Romsdal betydde pent vær en god vår, mens dårlig vær var tegn på det motsatte. Flere steder i Sør-Norge sa man at frost denne dagen spådde førti frostnetter utover våren, og blant annet i Østerdalen sa de at hvis sola skinte så lenge at man rakk å sale opp en hest, så var det et godt år. Generelt het det at været på førti riddere, ville vare i 40 dager, med andre ord helt til 17. mai.  Her i Tønsberg har det heldigvis vært varmegrader og sol, og vi hadde rukket å sale opp en haug av hester. Det lover jo bra for resten av året...
"Hvis solen denne dag blot vil skinne så længe, som en fummelfingret kælling er om at sadle en hest, vil alt gå godt”
Kilder:
Primstaven: tradisjonar og merkedagar
NRK kultur 
Søstrene på Værket: 1814

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...