tirsdag 15. august 2017

Merkedager: Feiring av Maria Himmelfart

For akkurat ett år siden begynte jeg å skrive om våre gamle merkedager. Jeg har ikke vært helt flink til å følge opp den siste tiden, men jeg har lenge lekt med tanken: Hva om jeg prøvde å inkludere litt av dem i hverdagen? Nå har ingen katolsk tro, men litt av de andre tradisjonene hadde vært interessante å følge opp så godt det lar seg gjøre.

Samtidig som valgkampen fyrer opp om truet norsk kultur og norske verdier, er det interessant å kikke på den kulturen som allerede har blitt historie. For slike ting vil alltid være dynamiske etterhvert som verden endres. Noe vil bli for gammelt, noe vil bli glemt, noe vil overleve og nye ting vil komme til. Slik har det alltid vært og slik kommer det alltid forbli. Man kan rope og protestere om endringene, men endringene vil alltid komme og det er opp til hver enkelt hva som skal leve videre...

I dag er det Maria Himmelfart, også kalt Mariamesse om høsten og Mariamesse fyrre, dagen da Maria ble tatt opp til himmelen. Man vet ikke hvor Jomfru Maria døde eller når. Det ble derfor bestemt at det skulle være 15. august. Opprinnelig var det datoen for en naturfest som tidligere ble feiret i østen, en fest for å feire vinhøsten. Ofte ble kristne tradisjoner lagt til gamle, slik som jul og påske. Da ble gjerne overgangen til den nye religionen enklere.

Jeg lagde meg en egen liten feiring for vinhøsten i kveld...
Da var det jo passende med litt rødt i glasset!
Det er ikke en dag med altfor mange tradisjoner. På sunnmøre het det at om åkrene skiftet farge innen i dag, kunne man skjære åkeren innen 24 dager. For oss som bor på Østlandet, er åkrene som vanlig ute i god tid og flere bønder har startet treskingen allerede. Så får en håpe at kveldens kraftige regnskyll ikke legger åkrene flate...

Åkrene her begynner å bli klare til å treskes.
Denne dagen ba man til Maria om at det ikke skulle bli uår. Jeg har kanskje ikke de beste kontakten med Jomfru Maria, men jeg kan jo alltids sende ut noen ønsker om godt vær for resten av 2017.

De fleste merkedager har spådommer for været. På Maria Himmelfart het det seg at det fra i dag kan det forventes nattefrost i fjellene. Det stemmer godt med artikkelen jeg leste tidligere i dag, hvor det nå ble meldt fare for nattefrost i fjellene i Telemark. Også i nord var det nå overhengende fare for frost, noe som fort kunne bli katastrofalt for avlingene. Man var helt avhengig av det man dyrket, en kunne ikke bare kjøpe dyrefor av nærmeste nabo eller handle det man trengte fra butikken. En feilslått høst kunne gi en veldig vanskelig vinter for folk og fe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...