lørdag 18. november 2017

#metoo

Foto: Pixabay
I disse dager fylles avisene med overskrifter om sextrakkasering, kjendiser som har tafset, jenter som har opplevd ubehagelige (og innimellom ganske utrolige ting). Kampanjen #meetoo har spredt seg som en farsott på godt og vondt. Folk tør å stå frem og folk blir lei. Dette er ikke et innlegg om at jeg har opplevd noe helt grusomt. Jeg, som et veldig stort antall jenter, har mine historier. Historier som ikke har satt seg noen alvorlige spor, mer historier som innebærer himling med øynene og oppgitte sukk. For er det seriøst mulig for enkelte gutter å krysse grenser og oppføre seg så dumt, uten å skjønne hvor idiotisk det er?

Nei, jeg vil heller rette mot søkelyset mot de som er lei, som bagatelliserer, de som ikke tror at slikt foregår, de som påstår at det er jenta sin skyld...

Som sagt, mine opplevelser er ikke alvorlige for meg. Men det skal ikke være slik. Jeg som jente må kunne gå på et utested uten å få en fremmeds hånd i skrittet, jeg må få komme på fest uten at en gutt vil at jeg skal kjenne hvor våt han ble på buksesmekken fordi han har sølt øl på seg. Jeg som jente må kunne få stå i fred på en plass uten at menn med vilje skal skumpe borti brystene mine. Og kan jeg være så snill og slippe å få se en penis jeg ikke har bedt om å få se? Jeg vet hvordan de ser ut, det kommer ikke til å dukke opp noe nytt fra akkurat din bukse.

Men litt feil tar jeg, jeg har en opplevelse som ikke var god... Firmafest, to stusselige drinker, og jeg blir så seriøst full. Så hinsides full! Jeg har en temmelig høy toleransegrense, men nå gikk jeg på en smell. Jeg kommer meg hjem, selv om den ene kollegaen min gjerne vil ha meg med på en annen fest og så bli med meg hjem. Jeg kommer meg hjem alene, og det eneste intime som skjer er en lengre samtale med doskåla. En måned senere avslører en annen kollega for meg, jeg hadde fått Rohypnol i glasset... Da var allerede den "herlige" kollegaen min på flukt fra militærpolitiet, da han hadde stukket av fra førstegangstjenesten... Jeg hadde ingen bevis og han fikk forhåpentligvis sin straff. Jeg har aldri, ikke den dag i dag, helt forstått hva som egentlig skjedde den gangen.

Jeg er ikke ei som går utfordrendes kledd. Jeg har aldri vært ei som byr meg frem, har vært lett på tråden, eller har gjort noe som skulle få gutter og mannfolk at jeg er fritt vilt. Jeg har vel egentlig vært litt kjedelig og til tider anonym (tror jeg). Men selv om jeg hadde bydd meg mer frem, så er min kropp ikke noe noen får berøre uten invitasjon. At folk insinuerer i diverse kommentarfelt om dagen, at jenter må ta ansvar så de slipper slike ting gjør meg provosert. Skal vi låse oss inne da kanskje? Kanskje vi like gjerne kan dra på oss en nikab alle mann? Nei? Så kanskje man må se i en annen ende av problemet og rette pekefingeren mot den som utfører disse tingene?

Som sagt, igjen, mine opplevelser har vært "uskyldige" enkelthendelser. Episoden med hånda i skrittet ble besvart med en veldig spiss albue. Den tilsølte buksesmekken (og senere et strippeshow fra samme person) var fra en rekke tilnærmelser som var pinlige nok for meg, men som bare satt den andre personen i et håpløst lys... Vi bør ikke måtte leve med slikt, men en overlever. Det som er verre er når menn (og kvinner for den sakens skyld), bruker sin makt for å utnytte en annen person seksuelt.

Det er det virkelige alvoret her. Personlig har jeg sluppet unna slike hendelser, men jeg kjenner de som har historier å fortelle. Unge jenter i diverse hestemiljøer, som har fått tilbud av eldre menn. Unge jenter (for endel år tilbake) som ble presset av eldre karer til ting de ikke har hatt lyst til, for å få beholde jobben, for å få melde seg opp til kuskelisens... Trenere som har utnyttet sårbare ungdommer.

Det kan være historier der ute som kommer fra jenter som vil ha oppmerksomhet. Men for å være helt ærlig, så tror jeg de er i fåtall. Mens jeg skriver dette, kommer jeg på flere og flere episoder som har skjedd meg, og jeg har hovedsaklig levd et stille og rolig liv og oppsøkt veldig lite. Jeg er ikke unik og alene. Nå jeg har rukket å få med meg mine opplevelser, så har garantert de fleste andre jenter det også! Så kan vi ikke bare stå sammen og si at dette er ikke greit! Et nei er et nei, og klarer du ikke å sjekke opp ei jente på en ålreit måte, så er det bare å kaste inn håndkle og gi seg. Hun kommer ikke til å få mer lyst på deg om du begynner å tafse eller viser tissen din. Tenk også på hvor ynkelig du er om du forsøker å oppnå sex gjennom makt. Da snakker jeg ikke nødvendigvis om voldtekt, men at du bruker din posisjon i for eksempel arbeid eller idrett m.m. til å få din vilje.

Støtt den uskyldige parten, ikke den som trakkaserer. Kom ikke med unnskyldninger om at hun eller han gjorde sånn og slik, så da kunne de ikke forvente noe annet. Kom ikke å si at folk skryter på seg hendelser! For det er ikke vi som skal bestemme hvor alvorlig det er for den personen. Jeg kan ikke si at siden mine hendelser ikke gikk dypt inn på meg, så burde det ikke gjøre det for andre heller. Vær et medmenneske istedet.  Jo flere som vender ryggen til dårlig oppførsel og sextrakkasering, jo mer vi tør å sette søkelyset på at det er ikke greit, jo lettere vil det være å få bukt med problemet. Det blir som trollet som sprekker når det blir truffet av sollyset.

Men, skulle du rette beskyldninger som ikke er sanne mot en navngitt person, så husk at du ødelegger ikke bare for din troverdighet og den du beskylder. Du ødelegger for alle de som burde bli trodd og som ender opp med å bli bagatelisert og mistrodd fordi noen har løyet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...