fredag 21. oktober 2016

Merkedager: Jomfrudagen

21. oktober er en dag til minne for Ursula, en britannisk prinsesse og 11 jomfruer som ble drept i Köln, som ble drept av hunerne etter en pilgrimsferd til Roma i 238. En annen versjon sier at hun ikke var på pilegrimsferd, men flyktet slik at hun ikke skulle bli gift med en hedensk prins og at jomfruene var hennes følge. Grunnet en feiltolkning av romertall, trodde man lenge at det var 11.000 jomfruer som var drept og ikke 11.

Ursula regnes som skytshelgen for Köln og universitetene i Paris og Coîmbra, for ungdommen, for jenter og oppdragere av jenter, for lærerinner og kvinnelige oppdragere, for tøyhandlere, syke barn, for et godt giftemål og et godt ekteskap og for en rolig død.

I 1155 utvidet man bymuren og fant en mengde menneskebein. Man antok først at det var beinene til de 11.000 jomruene, men det viste seg at det det var et vanlig gravsted. Innen man fant ut hva beinene egentlig var, var de spredt ut som relikvier sammen med legenden om Ursula.

Ursula hadde veldig lokal popularitet rundt Rhinen, i Nord-Frankrike og i Nederland. I 1750 vurderte paven å fjerne denne festdagen fra den katolske kalenderen, men det ble ikke utført før 1969. Fortsatt feires dagen som en lokal helgen.

Primstaven er merket med en krone, en kvinne, en pil, et skip, en palme, et tre eller en ring. På jomfrudagen må man ikke arbeide med noe som går rundt, som å spinne med rokk eller male korn, derav ringen på primstaven.

Mildvær denne dagen, vil gi en hard vinter. Jeg vil ikke påstå at surt høstvær kan tolkes som mildvær, så da satser vi på en grei vinter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...