tirsdag 4. oktober 2016

Tirsdagstema: Tilbakeblikk

Denne ukens tirsdagstema er tilbakeblikk. Jeg har gått rundt på gården her, og tatt et lite tilbakeblikk på hvordan den en gang var og hvordan den er nå. Det er endel behov for å reparere låven, og det vil vi få gjort, litt etterhvert. I det siste årene har hovedfokuset vært på huset. Ole Jan har skiftet kledning utvendig, byttet vinduer og isolert hele huset, og i sommer/høst har vi pusset opp stuen. Listen over ting å gjøre er eviglang, men det skal bli bra tilslutt. En må bare få nok tid og penger til å bli ferdig.


Låven er bygget i 1935, så med andre ord er den 81 år gammel. Det er kanskje ikke så rart at den ser litt gammel ut nå. En gammel låve er ikke bygget for dagens gårdsbruk hvor man gjerne har store dyrebesetninger. Opprinnelig fant man 2 hester, 8 kyr, 2 okser, 4 ungdyr, 2 griser og 54 høns i låven. Derfor må vi også se på dyrehold i små skala og hva kan gjøre ut av det.


En dør midt på veggen sier du? Tidligere gikk det en gangbru ut derfra.Det gamle og det nye. For 2,5 år siden bygget vi stall, og byttet ut hele fasaden og satt inn nye vinduer. Det er en sterk kontrast mellom nå og da.


Denne delen av låven er ganske luftig, men nye vinduer står og venter.


På huset gjenstår det bare litt småpirk før det er ferdig utenfor.


Det er litt vemodig å se hvor sliten låven er, men en dag skal den bli skikkelig så flott!


Et lite titt gjennom kjellervinduet, avslører spor etter dyreholdet som har vært her. I de senere årene har det vært mange forskjellige dyr. Det har vært både gris, kalkun, kanin og slaktekylling. De siste årene har det vært storfe. En dag håper jeg det blir litt mer liv i låven.


I kjelleren kom jeg over denne kveilen med piggtråd. Jeg er veldig glad det er noe man kan se tilbake på som endel av historien, selv om man dessverre ser noen bruker det som inngjerding til dyr fortsatt.


En gammel sal ligger og ser tilbake til den gang den dro på turer med fjordingshoppa Siljemøy. Planen er å forsøke å pusse den opp og bruke den til å pynte på låven.


Når man ser på alle merkene på denne døra, kan man tenke på hvor mange ganger bonden har gått frem og tilbake og stelt med dyrene sine. På kalde og varme dager, året rundt.


I kjelleren her har det vært både gris og kalv. Kanskje en dag kommer det noen sauer og høner her?


Det er lenge siden noen har drukket av dette drikkekaret...


Øverst på låven bor det nok fortsatt noen hver vår.

Ser man lenger tilbake, så har det vært gårdsbruk her siden 1400-tallet, og graver man kan man sikkert finne endel spennende. Jeg vet ikke hvor gamle bygningene som sto her var, men de er nok ikke av de aller eldste. Nå er det bare noen planker og spikre som man kan se, men en gang sto de der i all sin prakt og var en del av livet til de som bodde her. Akkurat som bygningene våre betyr noe for oss i dag, en dag vil de bare være noen rester igjen.
Det var ikke små spikre de brukte den gangen! Jeg tipper de er rundt 20 cm. lange...

5 kommentarer:

 1. Så fint med tilbakeblikk til gamle tider! Elsker gammel gårdshistorie! Siljemøy - hun som var på Melsom?
  Var så glad i henne og både red og kjørte henne mye. Fine hesten:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke om det var samme hesten? Hun ble solgt herfra for ca. 20 år siden.

   Slett
  2. Jeg måtte inn og snoke i stamboka, så det er nok samme Siljemøy;-) Så hun hadde føll med navn "av Hassum". Det var en virkelig fin hest! Hun blir 30 neste år, hvis hun lever enda. Preben som eide henne både mens hun stod på Melsom, og som siden tok henne tilbake.

   Slett
 2. Oj mycket jobb ... men naturligtvis kul också!

  SvarSlett
 3. Älskar gamla byggnader och det kommer att bli så fint!!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...