mandag 29. august 2016

Merkedag: Johannes halshogging

Den 29. august  er minnedagen for henrettelsen av døperen Johannes. Det er samme Johannes som minnes på St. Hans, hans fødselsdag. Johannes var en av Jesus apostler og det sies at flere av Johannes sine følgere ble Jesus sine følgere. Johannes utførte dåp for å gi folk tilgivelse for sine synder. Johannes skal ha vært Jonfru Marias fetter.

Foto:NTB Scanpix
Kong Herodes kone, Herodia, sørget for at Johannes ble halshogget, da det var hennes datters høyeste ønske. Det sies at på denne dagen fikk datteren, Salome, Johannes hode servert på et fat.

På primstaven finner man ofte et sverd for denne dagen, andre steder en jagerbusk. Dagen ble kalt Vergismesse og det ble sagt at man ikke kunne bære kårde eller sverd på denne dagen. Et annet navn var 2. barsok, og er årsaken til jagerbusken, et symbol på at alle husdyrene måtte være jaget ned fra setrene.

Det sies at om man hogger av noe denne dagen, vil det ikke vokse ut igjen. Kanskje ikke beste dagen for å stelle med blomstene i hagen? I Telemark spesifiseres det med at man ikke skal hogge ned småskog på denne dagen.

Akkurat dette treet vil nok aldri vokse igjen, selv om det ikke
ble hogget ned på Johannes halshogg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...