mandag 21. november 2016

Merkedag: Marioffer

I dag, 21. november, var dagen da jomfru Maria ble fremstilt for tempelet i Jerusalem av foreldrene sine, kun tre år gammel, som et offer til Gud. Historien blir ikke fremstilt i Bibelen. Den finner man i Jacobs Protoevangelium fra 100-tallet. Marias foreldre var så takknemlige for å ha blitt bønnhørt av Gud og fått et barn, at de lovte å vie henne til Gud. Maria tjente i tempelet i 11 år. Historien sies å være en ren legende, da det ikke fantes Tempeljomfruer i Jerusalem. Derimot var jødiske foreldre forpliktet til å vie sine førstefødte sønner til Gud.

På denne dagen skulle man gi strømpeband til ungdommen, til prestekonene skulle man gi lin, tråd og strømpeband, sammen med tiendeull. Dette tyder på at man betalte tienden denne dagen, i form av gardsprodukter.

På primstaven finner man enten Marias hode med krone og glorie, eller en høygaffel. Sistnevte kom av at man på Nordvestlandet skulle minne folk på at Borild Båsemor dro rundt med høygaffelen sin. Borild Båsemor var en vette som kontrollerte fjøs og løer, og som passet på at buskapen hadde det bra når vinteren satte inn. Hun passet på at båsene var gode, fjøsveggene var tette og at dyra hadde nok vinterfôr. Hvis hun fant at det ikke var bra nok, ville det bli elende og sult til våren.


Det er nå tre dager til juleforberedelsene begynner, så da er det bare å være forberedt på å bredte opp ermene og være beredt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...