lørdag 12. november 2016

Nå er det snart jul igjen!

Jeg sitter og hører på Ukeslutt på P1, hvor temaet er at mange vil slutte med julegaver. Stadig hører jeg hjertesukk over alle gavene, hvor dyrt det er og presset som følger med. Selv om de fleste nok er glade i jula, så har det blitt et eneste stort mas. Selv kjenner jeg også litt på det, men for meg er det mer andres mas. For meg er jula et ønske om å senke skuldrene og slappe av med god mat, nyte et julepyntet hus og gjøre minst mulig. Men trenger vi egentlig å slutte med gaver? Holder det ikke bare med litt måtehold?

Hvordan endte vi opp med dette julegavemaset egentlig? Vi kan nok ikke skylde på så mange andre enn oss selv. For det er vi som kjøper alle gavene og har fått en forestilling om at det skal være mye og dyrt og stakkars de som ikke får så mange gaver til jul. Men ærlig talt, ville vi ikke vært lykkelige over bare å få åpne noen gaver som noen har valgt med omtanke og ikke kun på grunn av prislappen?

Julegavene mine for et par år siden (med unntak av saksa, den har
bare blitt brukt til å klippe opp gavene).
Jeg pleier å si at jeg er fornøyd 1. juledag om jeg har fått noe nytt jeg kan ha på meg, en film jeg kan se på eller en bok jeg kan lese, samt litt godt å bite i. Med andre, en mulighet til å krype opp i sofaen og kose meg. Jeg trenger ikke mange gavene, men så barnslig er jeg at jeg synes jo det hadde vært trist om jeg ikke fikk noe. Med andre ord, her i huset skal vi ikke slutte med gaver.

La oss slå et slag for en mer avslappet jul! Kjøp julegavene til de du bryr deg om, fordi du bryr deg om dem. Glem prislappen, det trenger faktisk ikke å koste så mye. Blir mottaker sur fordi h*n ikke får en dyr gave, så er h*n uttaknemlig og fortjener ikke en eneste presang i mine øyne. Du fikk en gave fordi noen brydde seg om å kjøpe noe til deg, trekk inn furteleppa! Jula er da ikke til for at man skal bli blakk!


Glem også å pynte med siste mote i julepynt. Kjøp gjerne en ny ting hver jul (rett og slett fordi det er så vanskelig å la vær), men kos deg heller med å ta fram alle de gode minnene! Jeg har pynt som har fulgt meg siden jeg var liten jente. De hører kanskje ikke hjemme i et interiørblad hvor alt matcher, men det bryr jeg meg svært lite om. Jeg vil ha den ene, rosa julekula på treet, de selvklebende hjertene på speilet, og julenissekoppen min hvor malingen har begynt å flasse av. Det er jul for søren, det er nostalgi, varme og kos.

Så når man står opp etter ørene med vaskefiller og såpeskum, man har planlagt å begynne tidlig med gavene og bare er halvveis 20. desember, spør deg selv; er du lykkelig nå? Vil det bli jul om du senker standarden ørlite? Vil det bli jul med litt støv på et par lister og litt fett oppe på skapene? Vil det bli jul om ikke alle barnebarna får 10 gaver hver? Vil det bli jul, selv om juletretrenden har endret seg og du ikke har hengt med? Svaret er JA, det vil bli jul. Maten kommer seg på bordet, Tre nøtter til Askepott kommer garantert i år også, og man kommer forhåpentligvis til å være sammen med sine nærmeste. Jeg mistenker at julen vil bli hakket bedre, selv om man har kjøpt de syv slagene, istedet for å bake (kanskje det kun ble fire slag denne gangen), bare man fokuserer på at man skal ha det fint.

For endel år siden var jeg ute for en litt tøff EU-kontroll rett før jul,
som ga meg en regning på størrelse med en månedslønn. Jeg ønsket meg
kun penger til jul for å ha litt å leve for i romjula, og min datter hadde
vært en tur i sparebøssen sin og laget gave til mamma. Det var en gave som
virkelig varmet, fyllt av ekte hjertevarme.
For til sterk kontrast til svidde visa-kort og overdådige julehus, sitter det mange mennesker som ikke har noe. Som såvidt klarer å skrape sammen litt så barna skal få en gave og noe som kan minne om julemat. Noen har ikke noen nære, andre igjen har ikke en gang et hjem. Så der det ligger gaver under treet, verdt flerfoldige tusenlapper, gaver som mange ganger er populære for en kort tid (før man går lei) bør man kanskje spørre seg om man kan bruke pengene på andre måter? Frelsesarmeen og Fattighuset samler inn gaver som fattige barn kan få. Kanskje kan man bytte ut den ene ekstra gaven med en gave til noen som virkelig trenger den? Eller kanskje i det minste prøve å sette sin egen misnøye litt i perspektiv og tenke etter hva som er verst, ha for mye eller for lite? Så får vi alle forsøke og ha en fin jul, nyte lysene inne når året er på sitt mørkeste ute.

Dette bildet ble tatt 3. oktober...
Nå som butikkene bugner over av julebrus, marsipan og nisser, så er førjulstiden offisielt i gang. At den startet i midten av oktober er et tragisk tema jeg ikke skal gå nærmere inn på nå. Her i huset er allerede flere gaver kjøpt inn, den første kom i hus allerede i juli. Det var fordi jeg kom over den perfekte gaven akkurat da, og fordi det er veldig greit å slippe og sjokkhandle 22. desember... Nå skal jeg planlegge ferdig gavene til jul og julekalender til barna, mens jeg vasker litt her og der. Jeg er fast bestemt på at julestria ikke skal bli stri i det hele tatt, både for lommebok eller vaskebøtte.

God jul da folkens, og husk å ta det litt med ro den neste halvannen måneden! Lag DIN perfekte jul, ikke den julen andre skulle mene er perfekt, eller den som gir deg bedre status...

Her i huset får hundene også en liten gave...

2 kommentarer:

  1. Jeg er helt enig med deg, og jeg er så glad for at ingen av mine nærmeste er med på dyrt er bedre-trenden. Vi har en beløpsgrense når vi kjøper til hverandre, det har fungert strålende i mangfoldige år.

    SvarSlett
  2. Dette var virkelig godt skrevet, Anja!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...