tirsdag 20. desember 2016

Julekalender dag 20 - Juletreet


"Har dere hørt at de har satt fyr på et grantre midt i stua i første etasje i Kongensgate?"

Julekort fra 1917
Foto:Nasjonalbiblioteket
Ryktene hadde begynt å svirre, en dansk familie hadde satt opp et tre inne og pyntet det med epler, kaker og papirblomster. Dette var i 1811, tre år etter at man på Holsteinborg gods hadde satt opp det første, danske juletreet.

Selve skikken med juletre hadde startet mange år før det. I den katolske delen av Sør-Tyskland og i Sveits, var det allerede på 1500-tallet vanlig å pynte forsamlingshus med pyntede trær. Man hang frukt og kaker på det, som barna fikk høste senere. På 1800-tallet brakte tyske misjonærerer, utvandrere og forretningsfolk med seg tradisjonen ut i Europa og til Amerika.

Først i 1822 ble et tre pyntet i Christiania. I begynnelsen var det hovedsaklig storbønder, prester og fintfolk som tok til seg skikken. Ikke før tidlig 1900-tall bledet vanligere  med et juletre i stuene til den ordinære nordmann. I 1919 ble julegrana for første gang tent på Universitetsplassen.


Tradisjonen med juletre har ikke blitt godt mottat i alle kristne miljøer opp gjennom årene. Man mente at det tok oppmerksomheten vekk fra julen og det ble sett på som avgudsdyrkelse. Men treet har en ganske sterk, kristen symbolikk. Selve treet, som skal være et eviggrønt tre, er et symbol på evig liv og gjenfødelse. Stjernen i toppen er Betlehemsstjernen, lysene symboliserer Jesus som verdens lys, julelenkene viser solidaritet og samhold. Julekulene er jordkloden og viser hvor skjør den er og julekurvene er et symbol på Jesus kjærlighet til menneskene. Nå i vår tid, tenker vi nok ikke så mye over hva de forskjellige tingene vi henger på treet betyr. For mange av oss er det minner som henger på treet, det er tradisjoner og ting vi liker. Juletreet har blitt et symbol på selve julen...

6 år gamle meg, gjør nok som mange barn med meg. Dagen da det som
er under juletreet er viktigere enn selve treet...
Foto: Tone Simarud Magnussen
Gran er den mest populære tresorten vi ser i dag, og da mest edelgran siden den gjerne drysser mindre. Jeg har lest forskjellige steder at noen også bruker furu, men personlig har jeg aldri sett eller hørt om det før. Grana er mye tettere i grenene og har en penere fasong enn ei ung furu. Før i tiden var det vanlig å ta inn einer, også før tradisjonen med juletreet dukket opp. Noen tok inn løvkvister som man pyntet, enkelte nøyde seg med å pynte sopelimen.

I dag finner vi trær hos ca. 90% av norske husstander. Det har lenge vært vanlig med danske importgraner, men de senere årene har norske trær vokst stort på markedet. Nå har den ekte grana fått konkurranse, det har blitt vanligere med plasttre man bare kan ta frem fra kjellere og boder, gjerne mer eller mindre ferdig pyntet. Personlig klarer jeg ikke å skifte ut den ekte grana, med lukten og dryssingen av barnåler. Til det er jeg nok for trofast til det tradisjonelle. Ikke kan jeg hente plastjuletreet med hesten heller, så da er jo sjarmen borte bare der! Men jeg forstår godt hvorfor enkelte velger det alternativet. Man sparer penger på innkjøp i lengden og det er så mye mindre jobb med det.

Skal man unngå den verste dryssingen, så er det et par tips man bør følge:
  • Frakt ikke treet hjem på taket av bilen, uten å dekke det til. Treet vil bli eksponert for sterk kulde og uttørking. Om du ha det på taket av bilen, dekk det til med plast.
  • La det aklimatiseres. La treet stå i kjelleren, i garasjen eller et sted hvor det er litt varmere, før det tas inn i stua. Er det frost ute, må det gradvis vennes til varmen.
  • Sag en tynn skive (2-3 cm) av en foten på treet. Da vil det få en bedre sugeevne.
  • Første gang du gir treet vann, bruker du varmt vann som ligger på rundt 60-70 grader. Det stopper tilstrømming av kvae, som skal beskytte treet etter at du skjærer over fotenden på treet. Kvaen vil blokkere treet fra å trekke til seg vann.
  • La treet alltid ha friskt og kaldt vann.
  • Ikke la treet stå i nærheten av varmekilder.

Kilder:
Juletre http://www.juletre.no/Historie.htm
Store norske leksikon https://snl.no/juletre
Elisabeths jul http://elisabeths-jul.no/index.php/en/juletreets-historie
NIBIO http://www.skogoglandskap.no/fagartikler/2010/julegrana_trenger_stell/newsitem

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...