onsdag 21. desember 2016

Julekalender dag 21 - Tomasmesse


21. desember er til minne om apostelen Tomas. Han var en av de 12 apostlene som fulgte Jesus. Han led martyrdøden rundt år 67. Han ble også kalt Tomas tvileren, fordi han ikke trodde på oppstandelsenhistorien til Jesus før han fikk berøre sårene hans. Etter det ble han sterkt troende,og forkynte det kristne budskapet fram til sin død. Tomas regnes som kristendommens første skeptiker, men han er også den første som anerkjente Jesus guddom.

Tomas er blant annet skyttshelgen for ølbrygging. I dag skal juleølet ferdigstilles. Juleølet startet man med den 9.desember, på Annadagen, og nå skal det være ferdig. Solen snur også i dag, og da skulle  man ikke brygge øl. Da risikerte man nemlig at ølet ble surt, eller at det ikke ville renne ut av karet. Når ølet var ferdig, gikk man på dørene til grannene for å smake. Det ble selvsagt til en skikkelig fest, og selve rusen man fikk,  fikk navnet skakubollen, en rus som ikke var til å spøke med. Dagene mellom Annadagen og Tomasmesse ble gjerne kalt "bryggjardøgra" eller "bryggjardøgri". Selve dagen blir også kalt Tomas bryggjar eller Tomas fulltønne. Som nevnt tidligere, sto det i den gamle Gulatingsloven at man fikk bøter om man ikke brygget øl til jul.

Den samme perioden kalles også kakelinna, og det er grunnen til at vi har hatt mildvær frem til i dag. Det sies også at været man fikk på Tomasmesse, var været man fikk resten av vinteren. Man skulle også stå ferdig med kakebaksten i dag, og det siste man lagde var lefser. Fra norrøn tid lyste man nå inn julefreden, og den skulle vare i 3 uker. Nå måtte alle forberedelser til jul være ferdig. I Vestfold skulle vedskjulet nå være fullt. Ingen skulle arbeide med slikt i de kommende dagene.På primstaven finner man en tønne, et kors, en sol, en halvsol eller en hånd . Sistnevte er et symbol på den vantro Thomas. Solen og halvsolen er et symbol på at solen snur.

Som en litt artig kuriositet, fant jeg akkurat en øl med navn Tomasmesse, mens jeg jobbet med dette innlegget. Den var ikke akkurat et billig øl, men kanskje det må prøves til neste jul (sa hun som ikke drikker øl)?

Kilder:
Wikipedia https://no.wikipedia.org/wiki/Tomasmesse_I
Forskning.no http://forskning.no/historie-jul/2008/02/tomas-tvileren-og-fylla-som-fikk-sitt-eget-ord
Godt i glasset http://godtiglasset.com/2012/11/02/kvadruppel-juleglede/ 
Adressa http://www.adressa.no/meninger/kronikker/article10470556.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...