tirsdag 17. januar 2017

Merkedager: Antonsmesse

17. januar er Antonsmesse, også kalt Anthoiusmesse. Dagen er en merkedag for Antonius. Antonius regnes for å være den aller første munken. Han ga bort alt han arvet fra sine rike foreldre, og levde så et eremittliv viet til Gud. Etterhvert samlet flere eneboere seg om ham, og ble hans disipler. Han skal ha bli fristet og angrepet i ørkenen av Djevelen i en griseskikkelse, men det lyktes ikke. Antonius døde i år 356, 105 år gammel. Han ble senere en skytshelgen for blant annet husdyr, og spesielt da for grisen.

Foto: Alexas_Fotos/pixabay.com

Blant gamle tradisjoner, var det vanlig å bake Antoniusbrød. Det anså man hadde helbredende krefter for både dyr og folk. Etter å ha forsøkt å finne en oppskrift på brødet, fant jeg ut at internettet ikke kunne hjelpe. Om du vet noe mer om dette brødet, hadde det vært interessant å vite mer om det.

Helvetesild ble i middelaldersk Europa kalt for Sankt Antonius' ild. Det var Antonius selv som ga sykdommen navn, da han ofte ble tilkalt til diverse hudsykdommer. Folk flest så på epedemier som Herrens straffedom, derav navnet helvetesild (den gangen bruktes navnet på en helt annen diagnose enn den helvetesilden vi kjenner i dag). I middelalderen fantes det det to klostere i Norge, et i Bergen og et på Hamar. Der kunne mennesker forgiftet av meldrøye komme og få behandling. Meldrøye er en sopp man finner på grasarter som f.eks. kornsortene rug, hvete og bygg. Før visste man ikke hvilken skade det virkelig påførte, og man brukte gjerne utveksten til å drøye melet når man malte kornet (derav navnet). Faren for å havne i koma var dessverre stor, og i regnfulle tider kunne man risikere massedød.

På primstaven er dagen merket med en gris eller et kors.

Ellers denne dagen, så ba man for husdyrene. Man framsa bønner som skulle hjelpe dem mot sykdommer de hadde eller kom til å få. Hadde du gris, skulle du gi dem en blanding av urin og korn. Dette skulle beskytte dem mot parasitter.

Dette er også en farlig dag, som flere andre merkedager. Det var lurt å spytte i bakken for å verne seg mot det onde. Kona måtte ikke ønske mannen sin lykke til på jobben, da kunne det gå han ille. Man skulle i stedet spytte etter han, uten å si noe, men unngå å treffe han. Hvis han ble truffet, kom den onde til deg og spyttet på deg om natta.

Fikk man tannverk på Antonsmesse og måtte trekke tanna, skulle den kastes på bålet mens man sa følgende vers. Hvis ikke fikk man tannverk resten av dagen:
Mus, mus
vil du gi meg bentann
så skal jeg gi deg gulltann.
Dette er siste dag av en uke med klart og kaldt vær. I morgen vil været endre seg  og det vil nå bli snø og vind i en uke.

Kilder:
Primstav
NRK kultur

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...