fredag 20. januar 2017

Merkedager: Brødremesse

20. januar er Brødremesse, også kalt Stamnebrøremesse. Brødremesse er til minne om de helgenene
Fabian og Sebastian, også kjent som Sankt Fabianus og Sankt Sebastius. Folketradisjonen har oppfattet dem som brødre, men dette stemmer ikke. Fabian var biskop i Rom og led martyrdøden 20. januar år 250. Han ble halshugget. Sebastian var offiser i keiser Diokletians livgarde. Han døde også som martyr, den 20.januar år 300 (noen kilder hevder deriot at det var i år 287), skutt med piler på grunn av sin kristne tro. Til keiserens forbauselse, døde ikke Sebastian av dette. Han ble så pisket i hjel og kastet i kloakken.

Navnet Stamnebrøremesse kommer fra Vestlandet. De som skulle fiske og være 'stamnebrør', skulle slå seg sammen i lag denne dagen. På primstaven kan man derfor finne et fortøyningsanker, et tørningstre eller en båtkrabbe. Mest vanlig er det å finne en øks (Fabians halshogging), pil eller et dobbelt kors (Sebastians merke).

I folketroen var dagen en påminnelse om å hogge emneveden (som for eksempel planker til husbygging) nå, før sevja begynte å stige i trærne. Brødremesse var en lumsk og uberegnelig dag. Man måtte ikke plystre eller ule mot vinden. Da kunne det gå deg ille. Hvis du dro ut for å fiske og fikk en steinbit, måtte du ikke ta den med hjem om din kone var gravid. Da risikerte man at barnet fikk en stygg munn. Hvis skjæra satte seg foran døra den 20. januar, ville snart noen i familien dø. Ble kua syk denne dagen, ville det være vanskelig å finne ut hva som var galt med den. Tok du derimot katten og gned den mot siden dens, ville den bli frisk igjen.

Den gamle folketroen sier at det har vært vind og snø i et par dager, og dette vil vare i fire dager til. Nå i 2017 stemmer det lite for Østlandet, med hele 8 plussgrader og sol, men for de i nord så stemmer det nok vedig godt akkurat nå.

Kilder:
Primstaven: tradisjonar og merkedagar
Wikipedia 
NRK kultur

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...